Teoria cyklu koniunkturalnego a polityka monetarna.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem przemiany materii, jaki zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, żeby oswobodzić dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy, który pozostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od rodzaju winogrona oraz warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry między 16 a 18 procent. Najczęstszym metodą w celu uzgodnienia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury buchania – dowiedz się więcej na domenie internetowej wina. Wina mają na dodatek nieduże ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one bezpośrednim efektem fermentacji, jakkolwiek hydrolizy pektyn (odnajdujących się w skórce winogrona) za pomocą przedsięwzięcia enzymów. Bo pektyna znajduje się znacznie bardziej w skórce niż w soku, białe wina zawierają niemało mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W co niektórych przypadkach się podgrzewa sok, by wyeliminować tą zawartość metylową, choć w takiej ilości nie jest ona wroga dla organizmu.
1. Przejrzyj
2. Produkty
3. Jak to zrobić
4. Sprawdź teraz
5. Porady